Kruidengeneeskunde

"Laat uw voeding uw medicijn zijn”
Hippocrates, Griekse arts (460-377 v.C)

Met deze uitspraak had Hippocrates meer dan gelijk! Vandaag is het helaas niet altijd zo dat mensen gezond-makende of gezond-houdende voeding tot zich nemen. Evenzeer bepalen de levensomstandigheden, de levenshouding op zich en vele andere zaken in aanzienlijke mate of een mens op een bepaald moment al dan niet ziek wordt.

De kruidengeneeskunde is de oudste vorm van geneeskunde en een van de belangrijkste onderdelen van de natuurgeneeskunde. Vele geneeskrachtige kruiden zijn al sinds eeuwen bekend en getest. Hier ligt de grootste schat aan ervaring van de natuurgeneeskunde. Zo werd in het oude Griekenland bijvoorbeeld goudwortel gebruikt bij geelzucht, lever- en galblaasaandoeningen vanwege zijn gele kleur; een recept dat vandaag nog steeds gangbaar is.

hom bellis perennis

 

De medicinale verwerking van kruiden levert extracten en aftreksels op voor inwendig en uitwendig gebruik, maar ook zalven en theebereidingen. Vaak worden meerdere geneeskrachtige kruiden in een geneesmiddel samengevoegd. Over de toedieningsvormen die ik in mijn praktijk gebruik, geef ik meer uitleg op de subpagina’s, onder meer over de BACHBLOESEMS, de GEMMOTHERAPIE of de MYCOTHERAPIE.

Geneesmiddelen in mijn praktijk

Naast de beide genoemde fytotherapeutische methoden - die naargelang het ziektebeeld heel verschillend en individueel kunnen zijn - gebruik ik nog andere middelen zoals micronutriënten, vitaminen, mineralen, enzymen, sporenelementen, theebereidingen, plantenextracten, oertincturen en oerzouten, maar ook natuurlijke basisvoedingsmiddelen die vaak in de vergetelheid zijn geraakt.

Homeopathie (zie eigen subpagina) mag nooit verward worden met of gelijkgesteld aan de gebruikelijke kruidengeneesmiddelen. Aan de basis ligt weliswaar ook het gebruik van plantaardige, maar ook minerale grondstoffen zoals secreties of nosodes, maar ze dankt haar speciale status aan het feit dat er steeds verdund en gepotentieerd wordt. Dit is bij fytotherapie niet het geval.

De meningen zijn nog steeds verdeeld over de vraag of homeopathie onder de natuurlijke geneeswijze of onder de geneeskunde valt! Wanneer het woord “geneeskunde” in zijn oorspronkelijke zin wordt bekeken, namelijk de “kunde om tot genezing te komen”, dan hebben beide kampen gelijk.

pfefferminze

Geneeskrachtige kruiden

De toepassingsgebieden van de geneeskrachtige kruiden zijn onbegrensd. Ze kunnen als hoofdtherapie of ter ondersteuning van andere therapievormen ingezet worden. Hou er wel rekening mee dat geneeskrachtige kruiden ook medicijnen zijn en dat ze doelmatig en correct gedoseerd gebruikt moeten worden.

Contact:

Eupener Straße 181

52066 Aachen

E-mail: info@naturheilkunde.be

Telefon: +32 87 74 40 39

Natuurgenezer
Aachen • Eupen • Luik • Maastricht

Copyright 2018© Webdesign by Local Solutions